top of page

Sådan lykkes det at skrive bøger

Opdateret: 13. apr. 2020


Hvordan lykkes det mig at skrive bøger? Og hvordan har min arbejdsproces været? Det vil jeg fortælle dig om. For sagen er, at rigtig mange mennesker drømmer om at skrive. En bog, en E-bog eller skabe en blog med mange tekster. Men der er bare ikke helt så mange, der lykkes med det. Eller lykkes godt med det.


Som min søster, der bor i San Francisco, siger: "Man kan altid lave andet end at skrive". Man kan f.eks. sætte vasketøj over, svare på mails, køre sine børn til fodbold eller færdiggøre en eller anden deadline, før man synes, man kan komme i gang med skrivedrømmen. På den måde går den ene dag let efter den anden ...


Jeg skal absolut ikke være for selvfed, for jeg kender det (selvfølgelig) også godt selv. Netop mine egne skrivebesværligheder har på en mærkværdig omvendt måde faktisk været årsdagen til, at jeg har udforsket, hvad der skal til for at få en skrivedrøm realiseret.


I min verden skal der meget mere til end at have skrivetalent. Der skal også en god del fokus og skrivedisciplin til, og man skal blive ven med sin indre selvsabotør, så den ikke spænder ben for skrivedrømmen.


Jeg holdt fast i min drøm

Jeg vil fortælle dig, hvordan jeg fik skrevet bogen "Når sjælen kalder - skab det liv, du længes efter".

I mange år havde min sjæl kaldt på en ny bog. Jeg startede med en ide – og endte et helt andet sted. Faktisk er ”Når sjælen kalder” født ud af tre andre bøger. Først hed bogen ”Hjemve”, så ”Den magiske skabers vej”, så ”Du kan skabe en ny historie” – for til sidst at ende med ”Når sjælen kalder". (NB Så besværlig var Simple Living og Pippi Power heldigvis ikke :-) ).

Morale: Hvis du har en drøm, er det ikke en fejl. Ofte handler det om at blive ved. Men også om at have modet til undervejs at slippe alt det, der ikke virker. 


Når drømmen skal lykkes

Jeg arbejder bedst på kreative projekter om morgenen og formiddagen. Så hvis jeg skal have skrevet en bog, må jeg være tro over for min egen rytme. Det betyder: Jeg kan i skriveperioden ikke spise brunch med nogen, drikke alkohol eller spise sukker om aftenen, for så er jeg sløv i hovedet næste morgen, lægge møder om formiddagen osv. 


Jeg skal i stedet vågne, tage tøj på og sætte mig direkte ind ved arbejdsbordet. Først ved middagstid går jeg i bad og klæder mig rigtigt på. Jeg har også fundet ud af, at ”ofte, men kort”-princippet fungerer godt for mig. At skrive lidt hver eneste dag i en lang periode gør, at jeg forbliver i processen.


Morale: Vil du have en drøm til at lykkes, så find ud af, hvordan dine optimale arbejdsbetingelser skal være. Tag din egen skabelses- og produktionsperiode virkelig alvorligt.


Jeg skrev der, hvor det føltes lettest

Jeg gik mange gange i stå. Jeg sad fast i et kapitel og anede ikke, hvordan jeg skulle fortsætte. Især kapitlerne 1, 2 og 3 var vanskelige. De blev for tunge, træge og komplicerede. På et tidspunkt måtte jeg opgive at finde løsningen på, hvordan jeg skulle skrive de første kapitler. Jeg startede i stedet i midten af bogen! Her føltes det ligetil at skrive. Da det midterste var på plads, gik jeg tilbage til begyndelsen.  

Morale: Hvis noget ikke fungerer, så drop det, der ikke virker, eller sæt det på pause. Gå derhen, hvor sproget flyder. På et tidspunkt vil bogen/teksten af sig selv vise dig en løsning. Du får så at sige skrevet dig frem til en løsning, hvis du bare bliver ved med at være i processen.


Jeg tog en beslutning hver aften

Jeg hader den første fase af en skriveproces. Og jeg elsker den sidste. Det kræver selvdisciplin at gøre noget, der er pinefuldt. Den måde, jeg er kommet igennem, er at tænke småt i stedet for stort. ”Hvad har jeg lyst til at skrive næste dag?”. Jeg tager beslutningen om aftenen. Jeg skriver min beslutning på et papir ved siden af computeren. Når jeg vågner om morgenen, skal jeg ikke diskutere med mig selv. Jeg skal bare gå i gang :-)

Morale: Fokus er lig med succes. Det, jeg fokuserer på, er det, jeg får til at ske. Det er de små skridt, der på sigt tegner de lange linjer. Det er de små afsnit, der på sigt bliver til en bog.

Jeg lyttede til det, der skurede i baghovedet

Jeg har brugt min intuition. Jeg har foretaget mange korrektioner undervejs, fordi der var noget, der støjede. Jeg kunne ikke se hele bogen for mig fra starten. ”Billedet” tonede frem i takt med, at jeg bevægede mig fremad. Jeg justerede retningen konstant, og heldigvis var både redaktør og grafiker imødekommende.


Morale:  Reager på dine indskydelser. Hvis noget ”skurer i baghovedet”, er der noget om det. Gør det, der føles som ”yes”. Det er alle de små ”yes”-er, der tilsammen skaber retningen i din bog.


Jeg tog min intuition alvorligt

Min intuition kommer godt frem om morgenen. I sprækken mellem nat og dag. I denne tidssprække har jeg lært at lytte til mine kreative ideer. Hvis jeg gik i stå med teksten, bad jeg ”mit højere selv” om en løsning. Nogle gange dukkede svaret op næste morgen. Andre gange gik der flere dage eller uger.


Morale: Tag din intuition alvorligt. Sæt tid og plads af til den. 

Jeg var tro mod min ide

Der var kriser undervejs. For eksempel fandt jeg i 11. time en ny titel. Min veninde havde været på besøg, og vi havde brainstormet, og jeg kunne simpelthen ikke finde en titel, der virkede. Da min veninde var gået, sad jeg alene tilbage i min sofa og var helt og aldeles udmattet. Pludselig slog en titel ned i mig ”Når sjælen kalder”. Titlen føltes som et lyn, og jeg blev begejstret.

Men jeg måtte sluge nogle kameler - og noget stolthed. Den nye titel betød, at jeg måtte bruge mere tid og fik ekstra uger uden indtjening. Jeg var nødt til at skrive en ny indledning, en ny velkomst, en ny indholdsfortegnelse, et nyt kapitel – og jeg måtte gennemskrive alle de andre kapitler, så hele konceptet hang sammen. Jeg blev to til tre måneder forsinket. 

Morale: Hvis du har en drøm, så giv ikke op. Selvom du næsten ikke kan finde energi til at fortsætte, og du har lyst til at kaste håndklædet i ringen, så kæmp dig videre.


Vil du deltage i mit Online Skrive Retreat, der starter flere gange om året - så læs her:


Vil du læse min bog "Når sjælen kalder - skab det liv, du længes efter" - så læs her:

250 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Commentaires


bottom of page