top of page

Vil du have dit liv til at svinge?

- så er det en god ide at lære din mavefornemmelse at kende. Her er otte gode spørgsmål, du kan bruge som et redskab til at få livet til at føles godt.

Hvad har du lyst til? Hvad siger din mavefornemmelse? Prøv at lukke øjnene og mærk efter? Du har sikkert fået disse spørgsmål af dine venner og veninder, eller du har læst dem i et dameblad eller en bog. Det tankevækkende er, at mavefornemmelsen i dag er blevet noget, vi anerkender. Der er (næsten) ingen, der himler op, hvis du siger, at din mavefornemmelse fortæller dig et eller andet. Mavefornemmelse er med andre ord noget, vi bruger i dag. Men fordi mavefornemmelsen er respekteret, er det ikke ensbetydende med, at denne måde at være i livet på altid er lige til. 


Min oplevelse er, at det kræver en ret god selvindsigt og en portion træning at kunne guide sig igennem livet ved hjælp af, hvilke signaler maven sender. Jeg har skrevet en inspirationstekst, der handler om forskellige spørgsmål, du kan bruge, hvis du ønsker at blive bedre til at guide dig ud fra din egen mavefornemmelse:


1. Sjælen ”sender” gennem maven

Lidt stort sagt kunne man sige, at kroppen er sjælens hus, og sjælen taler igennem kroppen. Sjælen guider dig igennem din krops sanseapparat. Hvor føles der godt – hvor gør der ikke. Den amerikanske forfatter og intuitive ekspert Penney Pierce siger, at vi hele tiden har vores sjæl med os, men spørgsmålet er, om vi kan mærke den, for kan sjælen overhovedet holde ud af være i kroppen. Så første skridt mod at få god kontakt til sin mavefornemmelse er at få god kontakt til sin krop. Så spørgsmålet kunne være: Hvad skal der til for, at du kan holde ud at være i din krop?


2. Når kroppen har det skidt

Udfordringen er jo, at hvis vores krop ikke har det godt, kan det være et sandt helvede at lukke øjnene og mærke efter. Det kan være noget af det sidste, vi har lyst til. At lukke øjnene og mærke den krop, som måske lider af søvnunderskud, af mangel på kærtegn, er mat af næringsfattig kost, er fyldt med spændinger, sitrer af for meget kaffe m.m. Hvis du ignorerer og tilsidesætter din krop, vil det mest være dine udækkede behov, du mærker, og det vil være så ubehageligt at være i kroppen, at du nok vil have lyst til at komme så hurtigt som muligt væk – enten ved at lukke af eller dulme smerten og berolige den med stimulanser, tv-serier mm. Så spørgsmålet kunne være: Passer du godt nok på dig selv?


3. At komme hjem i sig selv

Hvis du er der, hvor du har mistet fornemmelsen af dig selv, og slet ikke kan mærke, hvad du føler eller har lyst til, kan det være en lidt længere rejse, du må begive dig ud på. Det er den rejse, man så smukt kan kalde for ”rejsen hjem til sig selv”. Den rejse starter med, at du flere gange om dagen spørger dig selv: ”Hvad mærker jeg nu – hvad har jeg lyst til?”. Har jeg lyst til te eller kaffe? Har jeg lyst til at se en film eller gå en tur – hvad har min krop brug for? Det kan så godt være, at du ikke kan gøre alle de ting, som din krop har lyst til, men første skridt handler om at blive bevidst om dine ønsker og lidt efter lidt lade dem fylde i dit liv. Hav tålmodighed med dig selv. Hvis du ikke er vant til at tilgodese din krop, kan det tage sin tid at lære den at kende. Så spørgsmålet kunne være: Hvad har jeg lyst til lige nu?


4. Hvad "svinger" godt"?

Når jeg selv tager valg, tænker jeg ofte i udvidelses- eller sammentræknings-princippet. Føles et eller andet som om, min mave slapper af og føler lettelse/udvidelse, eller føles et eller andet, som om maven/livsenergien trækker sig sammen? Hvis jeg får et forslag til et eller andet, hvilken resonans giver det så i mig? Svinger det? Får det mit hjerte til at synge?

Hvad føler jeg, når jeg tænker på den og den person – udvidelse eller sammentrækning? Hvad føler jeg, hvis nogen ringer og spørger, om jeg vil med til et arrangement – udvidelse eller sammentrækning? Kloge mennesker – blandt andet Marci Shimoff, der er forfatter til bogen ”Lykkelig uden grund” – siger, at ”når din energi udvider sig, oplever du større lykke. Når din energi trækker sig sammen, oplever du mindre lykke. At vælge udvidelse er den lige vej til lykken”. Hun anbefaler os at tage så mange valg som muligt, der giver os en følelse af, at livsenergien ekspanderer. Svaret ligger i energien. Dér, hvor det føles godt og udvidet, er dér, hvor du skal gå hen. Så spørgsmålet kunne være: Hvad i mit liv føles som udvidelse?


5. Når frygten tager plads

Der, hvor næsten alle mennesker på et (eller flere) tidspunkter strander, er: Hvad gør jeg, når jeg kun føler frygt, og ikke kan finde ud af, om frygten skal overvindes, eller om frygten er et tegn til, at jeg skal holde mig fra noget/sige nej/vælge fra. Jeg synes også, den er svær. Jeg har lært mig selv at lytte til ”de blivende mavefornemmelser”. Nogle gange må jeg sove på nogle beslutninger, før jeg ved, hvilket valg jeg skal tage. Og. Det er selvfølgelig også tilladt at bruge sin sunde fornuft og analytiske sans til at hjælpe mavefornemmelsen på vej. Så spørgsmålet kunne være: Hvilken mavefornemmelse bliver ved med at være der?


6. Når andre mennesker smitter

Er det her mit eller de andres? Jo mere, man udvikler bevidst sensitivitet og lever efter sin mavefornemmelse, jo mere kan man mærke andre menneskers energi, stemninger i rum mm. Det særlige ved os mennesker er, at vi efter noget tids samvær skaber resonans med hinanden. Vi kommer til at matche hinandens energi og farves af brokkehoveder, lyseslukkere – eller glade mennesker. Som jeg ser det, er den eneste vej ud at lære at nulstille sig selv. Rense sig selv. Vær alene. Skab stilhed. Sænk dit tempo. Brug naturen. Brug bevægelse, yoga, meditation. Så spørgsmålet kunne være: Hvordan kan jeg nulstille min egen "frekvens"?


7. Respekter dig selv

Og sidst, men ikke mindst: Vi kan have en god mavefornemmelse herfra op til himlen, men hvis vi ikke respekterer os selv, kan det hele nemt være lige meget. Tager du dine egne signaler alvorligt? Synes du, det er okay, at du føler og mærker, som du gør? Kan du tillade dig selv at tage dine egne valg? Det er her, den store udfordring ligger. Jeg oplever, at det at optræne indre venlighed, er vejen til at kunne bruge sin mavefølelse optimalt. For når du opbygger din egen indre venlighed, begynder du at kunne lide dig selv og holde med dig selv. Og når du kan det, vil du i højere grad lade hensynet til dig selv opveje af andre menneskers forventninger, forestillinger og behov. Så spørgsmålet kunne være: Hvis jeg er et menneske, der elsker mig selv, hvilket valg skal jeg så tage lige nu?


8. Vær tro mod dig selv

I virkeligheden handler det om at være i livet på en ny måde. Den måde, hvor livet ikke bare ser godt ud, men også føles godt – helt ind i maven og sjælen. Og man kan altid mærke, om mennesker har deres sjæl med i kroppen. 

Hvis du er sammen med et menneske, og ikke føler, at du kan mærke det menneske, er årsagen, at sjælen ikke er med. Der er ikke rigtigt nogen hjemme. Og det handler ikke om intelligens. Det handler om lys i øjnene. 

Det kan koste noget personligt arbejde at komme dertil, hvor sjælen kan holde ud at være i kroppen. Terapi, kostomlægning, motion, meditation, dans, kærlighed mm. Men det er hele rejsen værd. For det hele bliver mere enkelt. Du grubler og tvivler ikke længere nær så meget. Du ved for det meste, hvad du skal, hvor du har lyst til at være, og hvad du skal gøre. Så spørgsmålet kunne være: Hvis jeg skal være tro mod min mavefornemmelse, hvad skal jeg så gøre akkurat i dag?410 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page