Der er en vild power i at være god til vaner
Opdateret: 30. dec. 2022

Har du lyst til at få nye vaner? Jeg skriver med vilje "lyst til". Altså, sådan virkelig lyst til. Det skal jo være sjovt at gøre noget nyt. Vanebrydning skal helst være noget, du ser frem til, og noget, hvor du kan gøre dig nysgerrig på dig selv.
Sådan i retning af: "Hey, hvad ville der egentlig ske med mig, hvis jeg spiste vegetarisk eller ikke drak alkohol i hele januar? Hvem ville jeg blive? Hvilken udgave af mig selv ville jeg så være?
Eller hvad ville der ske med mig, hvis jeg ikke spiste sukker, ikke drak kaffe, begyndte at danse hver morgen, hoppe i havet hver aften, gav mere plads til erotik, gik på museer hver uge, lå mere på sofaen (hvis du er en, der plejer at stresse rundt), gik ud og så op på himlen hver dag eller xxx?"
Vaneopbygning skal bare ikke være en stram og selvpinerisk disciplin. Jeg er vild med ideen om at gå på opdagelse i sit eget liv. Kigge på sig selv udefra og sige til sig selv: "Hvad ville der mon ske med mig, hvis jeg nu gjorde sådan og sådan".
Forfatteren til "Tiny Habits", BJ Fogg, taler faktisk om, at det er vigtigt, at vi "leger med vores nye vaner". At vi giver os selv lov til at eksperimentere, indtil vi finder ud af hvilke nye vaner, vi virkelig ønsker, og hvordan vi kan plante dem i vores liv.

NB Billedet er fra august 2022, hvor jeg tog til åbning af Pride Parade i Bøssehuset på Christiania. Ikke noget, jeg plejer at gøre, men jeg ville bryde vaner og gøre nyt ... 😉
Når den legende og undersøgende attitude er på plads, så tjek ind her på "13 veje til at bygge nye vaner op" - måske er der nogle af vejene, du kan lade dig inspirere af.
Der ligger en vild power i at være god til at bevæge sig væk fra de vaner, der ikke længere er konstruktive og giver dig livsenergi - og i stedet svinge over til de vaner, der løfter dig og giver overskud og virkekraft. En verden med kreative mennesker, der har virkekraft, kan være med til at skabe noget helt nyt.
God fornøjelse - og godt nytår til dig, der læser med her.
1. Små skridt – de små skridt tegner de lange linjer i dit liv, så hvad er det mindste, du kan gøre? Del din vaneændring op i små skridt og lad en ny (lille) vane sætte sig på plads af gangen. Man siger, at det i gennemsnit tager 21 dage at danne en ny rille, men der er naturligvis en masse individuelle faktorer, der spiller ind. Det kan tage både længere og kortere tid. Små skridt skaber en retning med kontinuerlig forbedring. De fleste af os kender til tankegangen om at bruge "baby steps". Jeg synes også, det er vigtigt, at man indeni sig selv tillader de små skridt og har sin egen indre venlighed med sig.
2. Vær konkret – når du siger, du f.eks. vil spise sundere/dyrke mere motion – hvad betyder det så for dig? Er det at spise salat hver frokost, er det at løbe en halv time tre gange om ugen, eller er det at drikke vand til alle måltider fra mandag-torsdag? Udpensl for dig selv, hvad din vaneændring handler om, og hvad der er godt nok for dig. Lige på det her punkt, kan man virkelig gå galt i byen med sig selv. "Jeg vil gerne spise mere sundt i januar", er der mange, der siger. Jeg tror, man er nødt til at vide helt præcist, hvilken sundhed det er, man taler om. Og hvad der er "godt nok".
3. Sæt en tidsramme – for de fleste vaneændringer gælder det, at det virker befordrende, når det er overskueligt at ændre adfærden. Du kan f.eks. starte med at fortælle dig selv, at i de næste to uger vil du løbe to gange om ugen af en halv times varighed. Eller hver lørdag og søndag i januar går du en time hver dag.
Hvis vores vane er ”for altid”, kan vi ubevidst blokerer for os selv, fordi det virker for uoverskueligt. Når dit mål er nået, sætter du dig et nyt mål. Hellere lykkes med lidt end slet ikke lykkes. Det allervigtigste er, at du overholder aftalen med dig selv, ellers mister du din selvrespekt, og dit selvværd daler. Hellere mindre aftaler, der lykkes, end at du kæntrer med dine planer.
Hvis du mister troen på dig selv, mister du alt. Forskning viser faktisk, at vi mennesker som oftest vælger det, der ligger umiddelbart foran os – vaneændringer, der har en effekt ude i fremtiden, er sværere at komme i gang med. Derfor: Brug korte tidsrammer.
